Ziua Mondială a Sindromului Down: Maryam Alakbarli, pictorița cu un cromozom în plus

maxresdefault

(MercatorNet.com, 21 martie 2015) S-a născut în 1991 în Azerbaidjan. Ultimii patru ani i-a petrecut studiind la cele mai faimoase școli de artă din Paris. Cea mai mare parte a timpului și-o petrece vizitând muzeele și expozițiile din Capitala franceză. Pânzele pictate de ea sunt pline de lumină și culoare, de bucurie.

Artista locuiește într-un apartament din apropierea parcului Jardins du Luxembourg, cu mătușa Gohar și Anna, o profesoară de franceză și se bucură de iubirea și încurajarea familiei.

maryam-alakbarli-june-girl-june-girls-interview

Pentru că în primii ani de viață avea probleme de vorbire din cauză că suferea de trisomie 21 (Sindrom Down), părinții au încurajat-o să caute și alte forme de expresie. A făcut muzică, dans, cântec și pictură. La patru ani a ținut pensula în mână pentru prima dată. Ii plac culorile strălucitoare, vii:„culorile inimii mele”, spune ea.

unnamed1

Azi, lucrările ei au ajuns să fie expuse la Moscova Paris și Deauville, bucurându-se de cronici entuziaste. Urmează Berlin, Roma, Riga și Ankara. Unii i-au comparat stilul cu cel al lui Matisse sau Gauguin.

Cotidianul francez La Croix relatează declarația unui profesor de la „Toți de la facultatea de artă o iubesc. Iubim zâmbetul ei, bucuria ei de a trăi –  la joie de vivre. Iar fericirea i se reflectă în pictură.”

Expozițiile sale viitoare sunt anunțate pe site-ul personal.

maryam-alakbarli_4028589maryam-alakbarli-1_4028591maryam-alakbarli-2_4028593maryam-alakbarli-3_4028595maryam-alakbarli-6_4028871

Sursa aici

2 gânduri despre „Ziua Mondială a Sindromului Down: Maryam Alakbarli, pictorița cu un cromozom în plus

  1. Pingback: Sindromul DOWN. Oportunități și Temeri

  2. Pingback: Sindromul DOWN. Oportunități și Temeri | @Radu-Bogdan_Buțu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.